Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Nieuwe techniek voor opsporing prostaatkanker in AZ Groeninge

Nieuwe techniek voor opsporing prostaatkanker in AZ Groeninge

Nieuws
06/08/2018

Het gaat om de PSMA PET/CT techniek. PSMA staat voor Prostaat Specifiek Membraan Antigen. Het eiwit komt meer voor wanneer de prostaatkanker agressiever wordt. Het ziekenhuis koppelt een farmaceutische stof aan de radioactieve stof gallium en injecteert dat bij de patiënt. Het radioactieve product hecht zich vast aan dit PSMA-eiwit in de prostaatkankercellen. Zo krijgen artsen op een PET-scanner te zien waar de kanker zich bevindt.

Veelbelovende techniek

“De nieuwe innovatieve techniek laat toe om nieuwe tumorcellen en uitzaaiingen in beeld te brengen bij patiënten die hervallen van prostaatkanker,” zegt Prof. Dr. Alex Maes - diensthoofd nucleaire geneeskunde bij AZ Groeninge. “De beelden zijn veel duidelijker dan bij de traditionele onderzoeken en tonen ook de heel kleine uitzaaiingen aan.”  Patiënten hoeven zich voor het onderzoek niet langer naar universitaire ziekenhuizen in Antwerpen, Leuven of Brussel te begeven.

Het onderzoek is pijnloos en zonder bijwerkingen. Door het korte bestaan van het radioactieve gallium, is de patiënt na enkele uren al weer stralingsvrij. "In de toekomst willen we nog een stap verder gaan en deze PSMA techniek ook gebruiken als therapie. In plaats van gallium wordt dan met lutetium of actinium gewerkt. Op die manier kunnen we op celniveau straling sturen die de kankercellen doodt. In Duitsland en Nederland gebeurt dit al met hoopgevende resultaten,” besluit Prof. Dr. Alex Maes.

Auteurs: