Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Nieuwe brug over Leie in Bissegem

Nieuwe brug over Leie in Bissegem

Nieuws
20/11/2017

De brug komt er in het kader van het Europees binnenvaartproject Seine-Scheldeproject. AWZ is volop bezig met alle bruggen over de Leie te vervangen omdat die vaak te laag zijn. Op veel plaatsen is dat al gebeurd zoals in Kortrijk, Harelbeke/Kuurne en Wervik. Binnenkort is dus Bissegem aan de beurt. Er is beslist om een nieuwe brug te bouwen op een nieuwe locatie, meer stroomopwaarts. Zo kan tijdens de bouw van de nieuwe brug de bestaande maximaal in gebruik blijven.

De nieuwe brug wordt een stalen boogbrug van 80 meter lang en ongeveer 20 meter breed. De nieuwe brug draagt bij aan de veiligheid van fietsers en voetgangers. Zo komt het fiets- en voetpad aan beide buitenzijden van de brug. De zwakke weggebruikers worden dus fysiek afgescheiden van het wegverkeer, waardoor de kans op ongevallen aanzienlijk verkleint. AWV maakt nu werk van een definitief ontwerp.

Stroomversnelling

De brug komt er in het kader van het project Seine-Schelde. Dat moet ervoor zorgen dat schepen met drie lagen containers, tot 4.500 ton, een rechtstreekse verbinding krijgen tussen het Franse Seine- en het Vlaamse Scheldebekken. Daarom moet ook de vaarweg onder de huidige brug worden verbreed en verdiept.

"Deze brug brengt de Seine-Scheldeverbinding van de toekomst weer een flinke stap dichterbij", zegt Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA). "De werken komen stilaan in een stroomversnelling. We gaan naar een nieuwe watersnelweg, die geschikt is voor schepen die de vracht van wel 200 vrachtwagens kunnen vervoeren. Zo geven we een boost aan de mobiliteit, de leefbaarheid én de economie."

Auteurs: