Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Nieuwe bemanning bepaalt koers in Oostende

Nieuwe bemanning bepaalt koers in Oostende

Nieuws
02/01/2019

De liberaal moet de badstad de komende zes jaar besturen samen met een ploeg van liberalen, Vlaams-Nationalisten, Groenen en Christendemocraten. Hij maakt daarmee een einde aan de lange bestuursperiode van de socialisten. Zoals bekend laten de twee laatste burgemeesters van de badstad Johan Vande Lanotte en Jean Vandecasteele hun zitje voor wat het is en sturen ze een partijgenoot namens de Stadslijst naar de gemeenteraad. 

N-VA kopstuk Björn Anseeuw legde de eed af als eerste schepen. Zijn partij heeft met hem en Charlotte Verkeyn en Maxim Donck drie schepenen in het schepencollege. Wouter De Vriendt van Groen is de nieuwe voorzitter van de gemeenteraad. "De gemeenteraad is het hart van de democratie in Oostende. Het is een hele eer om daarvan voorzitter te zijn. Ik wil dat op ene actieve manier invullen. Het moet de plaats zijn van inspraak en eerlijke politiek. Ik ga een voorzitter zijn van alle eenenveertig gemeenteraadsleden zowel meerderheid als oppositie".

Alle Ostendenaren


Naast de voorzitter heeft Groen ook nog Silke Beirens en Natacha Waldmann in het schepencollege zitten. Bart Plasschaert is de enige CD&V schepen binnen de coalitie. Open Vld heeft twee schepenen maar heeft met burgemeester Bart Tommelein de belangrijkste stem in het stadsbestuur. "Ik wil burgemeester zijn van alle Oostendenaren ook van zij die niet voor mij gestemd hebben en ook zij die niet vertegenwoordigd zijn in de gemeenteraad want er zijn heel wat stemmen naar lijsten die niet verkozen geraakten en dat zijn ook Oostendenaren", zegt hij.

Voor de aanvang van de installatievergadering voerde de PVDA actie voor inspraak in het armoede en woonbeleid.

Auteurs: 
Bernard Vanneuville