Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Nieuw schooljaar: veel onzekerheid bij leerkrachten

Nieuw schooljaar: veel onzekerheid bij leerkrachten

Nieuws
30/08/2017

Die onzekerheid is één van de zaken die de job minder aantrekkelijk maakt, net als het gebrek aan begeleiding en het systeem van vaste benoemingen. Dat vindt ook Saskia Moeyaert uit Brugge.

Na een carrière in de privé ging ze drie jaar geleden aan de slag als leerkracht in het secundair onderwijs. Ze geeft muzikale opvoeding en doet een interim als godsdienstleerkracht.

Geen plaats meer

Begin juli kreeg ze telefoon dat er geen plaats meer is voor haar op de school waar ze werkt. Een collega uit een andere school die meer anciënniteit heeft, solliciteert voor haar job en Saskia moet wijken, wat ze erg spijtig vindt.

De beloofde veranderingen in het onderwijs gaan te traag, vindt Saskia. De job moet weer aantrekkelijk worden voor jonge mensen. Saskia pleit voor meer begeleiding voor beginnende leerkrachten.

Reactie minister Crevits

Vlaams minister van onderwijs Crevits erkent het probleem. "Zeker voor jonge starters is het moeilijk, ondanks alle stages. Als je voor de leeuwen wordt gegooid in de klas is het goed dat je begeleiding kan krijgen. In sommige scholen is er begeleiding maar dat is niet veralgemeend. In het pakket maatregelen dat ik aan de sociale partners voorgesteld heb enkele maanden geleden, zat die begeleiding. Ik wou ook jobzekerheid geven aan leerkrachten in het eerste jaar. Maar men heeft gevraagd om eerst een studie te maken rond taakbelasting."

Lees ook:

Auteurs: