Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Nieuw convenant voor duurzame visserij

Nieuw convenant voor duurzame visserij

Nieuws
22/06/2021

De partners engageren zich om werk te maken van duurzame, kwalitatieve en verse lokale vis en dragen hiermee bij aan de doelstellingen van de Europese Green Deal. De ambities van het nieuwe convenant situeren zich op drie verschillende niveaus: beschermen van de natuurlijke en maatschappelijke omgeving, produceren en verwerken aan wal van de visvangst op zee, en consumeren en communiceren richting consument. Een nieuw logo moet dat duidelijk maken (Lees verder onder de foto)

“Onze vissers staan in voor kwalitatieve vis van aan boord tot op ons bord. Samen met de partners hechten we een groot belang aan duurzaamheid," zegt minister Crevits. "Duurzaamheid op het vlak van visvangst maar ook op vlak van goede omstandigheden en veiligheid voor de bemanning en het correct informeren van de consument."

Visserij verduurzaamt

Met de twee afgelopen convenanten werden al tal van innovatieve projecten opgezet zoals het project ‘Valduvis’. De consument kiest steeds bewuster voor duurzame voedingsproducten. Om hieraan te beantwoorden, werd in juni 2018 de ‘Visserij Verduurzaamt’-erkenning gelanceerd op de veilklok in alle Belgische veilingen. Deze erkenning wordt toegekend aan rederijen die voldoende inspanningen leveren op vlak van duurzaamheid. Omdat ook de handel grote interesse had werd het systeem uitgebreid tot aankopers, verwerkers en alle betrokken tussenpersonen tussen het eerste verkooppunt en de consument. 

Geïnteresseerde marktdeelnemers kunnen zich via de vernieuwde ‘Visserij Verduurzaamt’-website (www.visserijverduurzaamt.be) aanmelden bij de Rederscentrale. Ook restaurants, cateraars of overheidsdiensten en bedrijven die vismaaltijden aanbieden kunnen zich aanmelden. Op de nieuwe website is er ook een overzicht terug te vinden van alle gecertificeerde marktdeelnemers en rederijen die de erkenning bezitten. Via ‘Lekker van bij ons’ helpt VLAM de consument om bewust en duurzaam te kiezen voor seizoensvis gevangen door onze vissers en wordt een variatie van recepten aangeboden (www.lekkervanbijons.be/vis).