Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

NH 90 ingezet bij reddingsactie, Frankrijk wil grenscontroles

NH 90 ingezet bij reddingsactie, Frankrijk wil grenscontroles

Nieuws
10/10/2021

Zondagnamiddag werd alvast beroep gedaan op een Belgische NH90 tijdens een zoektocht naar een zinkende rubberboot met 38 transmigranten aan boord. Er werden twee vermisten teruggevonden zo'n tien mijl uit de Franse kust. Anderhalf uur later werd de rubberboot, die zich al in Engelse wateren bevond, zinkend teruggevonden. 10 drenkelingen werden opgepikt door een Frans marineschip, vijf anderen werden aan boord van de NH90 gehesen.

De overige opvarenden werden uiteindelijk allemaal op het marineschip afgezet voor verdere medische behandeling. De meesten waren zwaar onderkoeld. 

Politieke gevolgen

De gouverneur van West-Vlaanderen Carl Decaluwé is verbaasd over de uitspraken van de Franse minister van Binnenlandse Zaken omtrent de migratieproblematiek. Volgens de gouverneur is het een breed probleem dat niet enkel tot ons land terug te brengen is.

De Franse minister van Binnenlandse zaken Gérald Darmanin verklaarde zaterdag dat hij gevraagd heeft om extra toezicht langs de Belgische grens. Volgens Darmanin komt 50 procent van de migranten die vanuit Calais of Duinkerke willen oversteken naar het Verenigd Koninkrijk, uit België. "Onjuist", zegt gouverneur Decaluwé. "Het probleem is veel diverser. Ja, er komen mensen vanuit België, maar evengoed vanuit Frankrijk, Duitsland of Nederland. Het gaat hier om een algemeen probleem en mensensmokkelaars worden telkens slimmer."  

Inzetten op gemeenschappelijke acties

Volgens Decaluwé zijn grenscontroles bovendien niet de juiste oplossing. "Er moet een structurele en brede oplossing komen. Gemeenschappelijke acties, zoals we vrijdag nog hebben besproken op een overleg in Duinkerke, lijken mij eerder een oplossing."

(Beelden: Luchtmachtbasis Koksijde)

Auteurs: 
Belga
Celien Tanghe