Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Natuur en Bos investeert 3 miljoen euro in Vloethemveld

Natuur en Bos investeert 3 miljoen euro in Vloethemveld

Nieuws
16/03/2018

Naast de renovatie van verscheidene gebouwen naar beheerloodsen, wordt in de toekomstige onthaalzone ook een gebouw gerestaureerd om te dienen als onthaalplek. Daar vlakbij komt een nieuwe luifel voor drie kunstwerken. De barakkenstraat middenin het voormalig militair domein, krijgt ook een onderhoudsbeurt. Na de grootschalige natuurherstelwerken tussen 2008-2013, is dit een volgende belangrijke stap voor de toekomst van het Vloethemveld.

Renovatie gebouwencluster

Het Agentschap voor Natuur en Bos zal de gebouwen blijven gebruiken voor het beheer van de natuurgebieden in de streek. Ze worden ingericht als stelplaats voor machines, opslagruimte voor materiaal, houtzagerij, kleedruimte, refter en burelen. De asbesthoudende golfplaten worden vervangen, ramen en deuren worden vernieuwd en de inrichting gemoderniseerd. De kostprijs van deze werken bedraagt ongeveer 2.060.000 euro

Renovatie onthaalgebouw

Dit gebouw dateert van voor 1935 en werd gebouwd door het Belgische leger. Oorspronkelijk deed het dienst als kantine en bar voor de niet-onderofficieren. Het is een van de oudste gebouwen in het gebied. Het wordt dé onthaalplek voor het Vloethemveld en het startpunt voor een bezoek aan Kamp Vloethemveld, die 35 hectare van het voormalig militair domein omvat. De naastgelegen voormalige hondenkennel wordt ook aangepakt. De renovatie kost ongeveer 460.000 euro.

Conservering kunstwerken

Net na WO II, van 1944 tot 1946, verbleven ongeveer 100.000 krijgsgevangenen in het Vloethemveld. Om de tijd te verdrijven, maakten ze kunstwerken uit afbraakmateriaal. In het Vloethemveld zijn nog zes kunstwerken overgebleven, naast een aantal muurschilderingen. De rest verdween na 1946 uit het gebied. De drie kunstwerken die nu geconserveerd worden, zijn Sint-Joris en de Draak, Marianne en de POW-camp-plaquette. Ze worden samengebracht onder één luifel, zodat ze goed zullen kunnen worden bekeken en beschermd zijn tegen vorst, regen en andere weersomstandigheden.

Onderhoud van de barakkenstraat – fase 1

Op basis van de aanbevelingen van de experten van Monumentenwacht vzw, worden de daken en goten van de barakkenstraat aangepakt. Deze werken kosten 413.000 euro.

Bekijk hier het filmpje over de geplande werken

Auteurs: