Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Na jaren juridisch getouwtrek komt Blauwpoort er toch

Na jaren juridisch getouwtrek komt Blauwpoort er toch

Nieuws
16/03/2021

Het is ongetwijfeld één van de langst lopende dossiers op gebied van ruimtelijke ordening in Zuid-West-Vlaanderen. Bij de Raad van State was in 2018 nog maar eens een nieuwe procedure gestart tegen de komst van het bedrijventerrein Blauwpoort in Waregem. Dat is nu nog landbouwgebied en is gepland naast de E17. De buren zijn tegen de plannen omdat ze vrezen voor de leefbaarheid van hun buurt door verkeersproblemen. Er is al jaren juridisch getouwtrek tegen de komst van de zone Blauwpoort.

In 2012 had de provincie het ruimtelijk uitvoeringsplan al een eerste keer goedgekeurd. Maar de buren tekenden beroep aan. In 2015 gaf de provincie opnieuw licht, maar opnieuw kwam er protest. Net voor de zomer van 2018 Blauwpoort werd een nieuwe procedure opgestart. De bedrijvenzone zal 35 hectare groot zijn. Een studie heeft aangewezen dat er in de regio nood is aan extra ruimte voor bedrijven.

Waregem tevreden

De stad Waregem is wel tevreden dat er eindelijk ruimte bijkomt voor nieuwe bedrijven en jobs. Van de aanvankelijk vervuilende industrie is nu geen sprake meer zegt burgemeester Vanryckeghem. "Zo kunnen er geen slachtverwerkende, grondverwerkende of logistieke bedrijven komen Er is een grote groenbuffer voorzien langs de bewoning aan de Kleithoekstraat. Ook naar esthetiek zullen we langs de E17 en Expressweg zorgen voor kwalitatieve gebouwen zodat het mooi is om binnen te komen in Waregem". (Lees verder onder de foto)

 Het actiecomité daarentegen is ontgoocheld. "20 jaar bezig zijn met een dossier dat vreet aan je. Vanmorgen hebben we contact gehad met de advocate die het dossier zal inkijken en dan zullen we kijken hoe we verder het dossier opvolgen", zegt Tonny Demuytere.

De intercommunale Leiedal zal de Blauwpoort ontwikkelen, het park mikt op een twintigtal grotere bedrijven. Oppositiepartij Groen reageert teleurgesteld. Het zal nog zeker drie jaar duren vooraleer het eerste bedrijf hier open kan gaan.

Auteurs: