Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Na drie jaar opnieuw Sint-Antoniusoptocht

Na drie jaar opnieuw Sint-Antoniusoptocht

Nieuws
22/01/2023

De optocht is ook dit jaar erkend als Vlaemsch Immaterieel Erfgoed. Met die optocht vol offergaven aan de Heilige Antonius-Abt vragen boeren al decennia lang voorspoed voor het komende jaar, een goede oogst, gezonde dieren, veel melk en ga zo maar verder. 

VLAAMS CULTUREEL ERFGOED 

Door corona heeft de optocht en flinke knauw gekregen. Maar de organisatoren hebben er samen met de Gemeente Anzegem stevig hun schouders onder gezet. Zo schonk de gemeente de offergaven voor de stoet. Als kers op de taart was er de erkenning als Vlaams Immaterieel Erfgoed.

De grootste wijziging deze editie is de afwezigheid van klein pluimvee voor de dierenwijding. De diertjes in kooien werden dit jaar ingeruild voor pluizige knuffels. Een logisch gevolg van het veranderend beeld rondom dierenwelzijn. 

Jammer genoeg werd de dierenwijding enigszins overschaduwd door een onfortuinlijke val. Tijdens de wijding viel een meisje van haar pony. Een ziekenwagen en MUG snelden ter plaatse om het meisje over te brengen naar het ziekenhuis. Daar stelde men vast dat het meisje een lichte bekkenbreuk heeft opgelopen. 

Auteurs: 
Brian Dewulf - Xander Cottens