Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Mu.ZEE verwerft topstuk van Georges Vantongerloo

Mu.ZEE verwerft topstuk van Georges Vantongerloo

Nieuws
19/01/2019

De afgelopen jaren zijn op deze manier onder meer kunstwerken van Jules Schmalzigaug, James Ensor, Léon Spilliaert en Jean Brusselmans aan de collectie toegevoegd. De nieuwe aankoop is vanaf nu te zien in de nieuwe collectiepresentatie “Transform the local. Poetry must be made by all”. Vantongerloo’s schilderij hoort thuis in de ambitie om de collectie verder uit te bouwen volgens principes nauw verbonden met ‘Global Art History’.

Abstracte kunst

Georges Vantongerloo is de belangrijkste vertegenwoordiger van Belgische abstracte kunst. In de zoektocht naar nieuwe visies op moderne en hedendaagse kunst, hebben recente studies rond Vantongerloo de focus verlegt naar zijn latere naoorlogse oeuvre.

Georges Vantongerloo schilderde beweeglijke concentrische cirkels in een soort geordend en punctueel tachisme, met groene, gele, oranjerode en paarsblauwe verftoetsen op een witte ondergrond, het symbool van het onbevattelijke en het lege. “Formation de la matière” is volgens Mu.ZEE-medewerker Barbara de Jong een letterlijke vertaling van de gebruikte techniek.