Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Moordenaar even vrij door blunder

Moordenaar even vrij door blunder

Nieuws
14/07/2017

Die vergissing op de griffie is volgens het parket West-Vlaanderen, afdeling Brugge rechtgezet door hem opnieuw te laten aanhouden voor andere feiten. Oliver B. was volgens zijn advocate enkele minuten op vrije voeten.

Op 7 maart werd Norbert Bocher (49) rond 21.30 uur door een groep mountainbikers zwaargewond aangetroffen langs een jaagpad in Zeebrugge. Het slachtoffer overleed in het ziekenhuis aan de gevolgen van een schotwonde in het hoofd. Enkele uren later werd na een woningbrand in Blankenberge het verkoolde lichaam van Renate Bolte (71) ontdekt. Haar zoon Oliver bekende twee dagen later beide moorden.

De aanhouding van de verdachte werd op 9 mei door de raadkamer in Brugge voor twee maanden verlengd. Daardoor moest hij dus ten laatste vorige vrijdag opnieuw voor de raadkamer verschijnen. Het parket bevestigt dat dit door een fout op de griffie niet gebeurde, maar het is niet duidelijk wat er precies fout liep. Tot iets meer dan een jaar geleden kon de aanhouding van moordverdachten nog voor drie maanden verlengd worden, wat een mogelijke verklaring kan zijn voor deze vergissing.

Verdediging meldt vergissing zelf

De verdediging zou de griffie maandag zelf attent gemaakt hebben op de vergissing. Volgens meester Olivia Delille was haar cliënt die namiddag enkele minuten op vrije voeten, maar werd hij terug opgepakt door de politie. Het parket meldt dat Bolte inderdaad opnieuw is aangehouden op verdenking van een inbreuk op de wapenwetgeving. Dat was alleen maar mogelijk omdat hij voor die kwalificatie nog niet vervolgd werd.

Door de nieuwe aanhouding verscheen de verdachte vanochtend alsnog voor de raadkamer. Er werd beslist dat hij een maand langer in de cel moet blijven.

De verdediging legt zich echter niet neer bij de gang van zaken. "Hij was al verhoord over de wapens die bij hem aangetroffen waren", aldus meester Delille, die zijn vrijlating op basis van een procedurefout vroeg. Verboden wapenbezit werd immers als kwalificatie toegevoegd aan het moorddossier, wat volgens de verdediging niet correct is. De raadkamer besliste om zijn aanhouding toch met een maand te verlengen. De voorzitter oordeelde dat de feiten van 10 juli, namelijk de inbreuk op de wapenwetgeving, nog niet vervat zaten in het oorspronkelijke aanhoudingsmandaat. De verdediging zal beroep aantekenen tegen die beslissing. Binnen twee weken zal de KI in Gent zich over de kwestie moeten buigen.

Auteurs: