Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Moeder voor rechtbank voor moord en niet voor gifmoord

Moeder voor rechtbank voor moord en niet voor gifmoord

Nieuws
14/10/2020

In de vroege ochtend van 15 maart 2017 belde Ann V. zelf de hulpdiensten voor het overlijden van haar zoon. De jongen was duidelijk al meerdere uren overleden, waardoor een onderzoek werd gestart. In de woning in Zwevegem werden heel wat flesjes ether aangetroffen. De wetsdokter stelde later vast dat Ferre door een overdosis ether om het leven was gekomen.

 De beschuldigde kampte met een depressie en gaf toe dat ze zelf verslaafd was aan ether. Over de feiten legde V. wisselende verklaringen af. In een verhoor verklaarde ze zelfs dat ze haar zoontje ether had laten drinken, met de bedoeling van allebei eens goed door te slapen. Uiteindelijk bleef de beschuldigde er toch bij dat ze het slachtoffer op geen enkele manier ether had toegediend.

Maximumstraf is levenslang

Tijdens de preliminaire zitting haalde voorzitter Willem De Pauw een mogelijk probleem met de kwalificatie van de feiten aan. De raadkamer verwees het dossier voor doodslag door vergiftiging, ook wel gifmoord genoemd, door. De Gentse KI zou dit over het hoofd gezien hebben en stuurde V. voor moord naar het hof van assisen. De voorzitter gaf woensdagnamiddag duidelijk aan dat de juryleden op het proces wellicht een bijkomende vraag over de vergiftiging moeten beantwoorden. Levenslange opsluiting is zowel voor moord als voor gifmoord de maximumstraf.

Ann V. wordt tijdens het assisenproces verdedigd door meester Anthony Mallego, meester Sophy De Coster en meester Sofie Vermeir. Voor de nabestaanden van Ferre treden meester Jef Vermassen, meester Marijke Vandelanotte en meester Philip Ghekiere. Meester Rik Vanreusel kondigde aan dat hij zich nog burgerlijke partij zal stellen voor de grootouders van het slachtoffer. Carl Bergen van het Gentse parket-generaal neemt de rol van openbaar aanklager op zich.

Voorzitter Willem De Pauw zal op maandag 19 oktober om 14 uur het arrest over de samenstelling van de getuigenlijst uitspreken. Wellicht worden op het proces ongeveer 40 getuigen gehoord. Op dinsdagnamiddag 8 december wordt de volksjury samengesteld. Het eigenlijke proces gaat op vrijdag 11 december om 14 uur van start met de voorlezing van de akte van beschuldiging.

BEKIJK OOK:

Auteurs: 
Belga