Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Minister van de Noordzee: 'Capaciteit windmolens op Noordzee verdubbelen'

Minister van de Noordzee: 'Capaciteit windmolens op Noordzee verdubbelen'

Nieuws
17/11/2020

Federaal minister Vincent Van Quickenborne erft de Noordzeeportefeuille van zijn partijgenoot Philippe De Backer. "Naast justitie en de veiligheid voor de mensen wil ik ook zorgen voor de Noordzee. De Noordzee heeft heel veel potentieel. We hebben nu al 400 windmolens die goed zijn voor energie voor 2 miljoen gezinnen in ons land. We gaan die capaciteit verdubbelen. Dat betekent tegen 2030 energie voor het gebruik van 4,5 miljoen gezinnen. Dat zal zeer belangrijk zijn voor het klimaat in ons land", zegt Van Quickenborne.

Vooral de uitbouw van de nieuwe prinses Elisabethzone met ruim 280 vierkante kilometer voor windturbines wordt dé uitdaging. Dat is dicht bij de zeegrens met Noord-Frankrijk. Daar komen tegen 2023 windturbines die kansen bieden voor efficiënter en meervoudig ruimtegebruik. Vincent Van Quickenborne: "Die tweede zone, de prinses Elisabethzone, zal een grote zone zijn voor veel grotere turbines. Dat betekent dat er meer afstand zal zijn tussen de molens. En daar kunnen we gebruiken van maken voor andere activiteiten als aquacultuur, visserij, duiken en ook pleziervaart. En we willen ook samenwerken met Frankrijk."

In de beleidsnota van Van Quickenborne staan ook stimulansen voor meer recreatie met plezierboten op zee. Hij wil daarnaast de visserijsector nog veiliger maken voor vissers. En opvallend: ook het Wereldoorlog I-munitiestort de Paardenmarkt voor de kust van Knokke-Heist is een bezorgdheid. "In 2018 is er een eerste lek vastgesteld. Voor alle duidelijkheid, er is geen gevaar voor de mensen en de omgeving. Ofwel gaan we dat inkapselen, ofwel gaan we die munitie er moeten uithalen. Dat onderzoek gaan we nu voeren", besluit Van Quickenborne.

Auteurs: