Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Minister lanceert online cursus AI in Ardooie

Minister lanceert online cursus AI in Ardooie

Nieuws
08/11/2019

Artificiële intelligentie verandert de arbeidsmarkt en dus ook onze jobs, zegt de minister. "Als we willen dat Vlaanderen een economische topregio blijft, dan moeten we ervoor zorgen dat iedereen mee is met AI."

"Artificiële intelligentie is alomtegenwoordig in ons dagelijks leven. Denk maar aan ‘Siri’ of ‘Google now’ op de smartphone, Netflix die ons series en films voorstelt op basis van vroegere keuzes, de vele domotica toepassingen in de huiskamer en zelfs de zelfrijdende auto. Ook op de arbeidsmarkt vindt artificiële intelligentie steeds meer ingang. Bedrijven gebruiken artificiële intelligentie om hun productie te verbeteren door de machines te laten ‘leren’, fouten te detecteren of door slimme robots en co-bots te gebruiken. Maar het is niet altijd evident voor een werknemer om daarmee te leren omgaan. "

Uitdaging voor Vlaanderen

Vlaanderen staat daar voor een stevige uitdaging, zeker als je weet dat slechts 8,7% van de Vlamingen aan levenslang leren doet. Daarmee loopt Vlaanderen achter op toplanden als Zweden, Finland en Denemarken waar 25 tot 30% van de beroepsbevolking een opleiding volgt. “Dat kan en moet beter”, zegt Minister Crevits, “leren gaat veel verder dan enkel de schoolbanken. Nieuwe technologie, zoals Artificiële Intelligentie, dwingt ons om te blijven leren en om op andere manieren te leren. Met de cursus AI die we hier vandaag voorstellen zorgen we ervoor dat alle werknemers, van de medewerker tot de manager, op een toegankelijke manier leren omgaan met artificiële intelligentie.”

(lees verder onder de foto)

Binge-leren op de trein

Dat leren moet niet in een klaslokaal, maar kan thuis of op de trein. VDAB heeft maar liefst 250 online opleidingen en voegt daar voor het einde van het jaar nog eens 100 nieuwe opleidingen aan toe. “Wie wil kan aan het binge-leren”, zegt Wim Adriaens, Gedelegeerd Bestuurder van VDAB. “We willen af van het imago dat leren enkel iets intensief is waarvoor je je moet verplaatsen en veel tijd moet vrij maken. Daarom zetten we in op korte online cursussen, waardoor bijleren kan wanneer het jou best past. Op de trein, in de auto terwijl je wacht op iemand, of gewoon ‘s avonds in jouw zetel.”

Gratis cursus

De online cursus artificiële intelligentie kan je gratis volgen via www.vdab.be/wat-is-AI . "In 4 uur tijd krijg je de basis van artificiële intelligentie onder de knie en weet je wat de impact ervan op jou en je werk is. De cursus is opgebouwd uit 3 delen en eindigt met een korte quiz. In de drie delen wordt uitgelegd wat artificiële intelligentie is, wat de geschiedenis ervan is en welk impact het heeft. Ook de bouwstenen zoals onder andere data, ‘machine learning’ en toepassingen worden één voor één getoond. Na de cursus krijg je ook een getuigschrift."

Auteurs: 
Redactie