Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Minister dringt aan op steun voor varkens- en fruitsector

Minister dringt aan op steun voor varkens- en fruitsector

Nieuws
04/04/2019

Zowel de Vlaamse fruitsector als de varkenssector kampen met problemen en zitten volgens Van den Heuvel in een "prijzencrisis". Die crisissituatie is veroorzaakt door externe factoren. Voor de telers van appelen en peren viel bijvoorbeeld een belangrijke afzetmarkt van de ene op de andere dag weg door het geopolitieke conflict met Rusland. De varkensprijs is dan weer gekelderd na de vaststelling van Afrikaanse varkenspest bij wilde everzwijnen in de provincie Luxemburg.

Perfect veilig

Van den Heuvel heeft bij eurocommissaris Hogan aangedrongen om in te grijpen. "Ons varkensvlees is en blijft perfect veilig en onze appelen en peren zijn van topkwaliteit", aldus Van den Heuvel. Specifiek voor de varkenssector pleitte de minister om een duidelijk onderscheid te maken tussen varkens- en everzwijnenvlees en tussen de regio waar de varkenspest is vastgesteld en de rest van België. "Buiten de everzwijnen in de Gaumestreek, is immers geen enkel varken in Vlaanderen besmet", klinkt het.

Commissaris Hogan gaf aan dat in totaal 200 miljoen euro ter beschikking wordt gesteld voor de promotie van Europese land- en tuinbouwproducten. Lidstaten zullen projectvoorstellen kunnen indienen. Verder zal Commissievoorzitter Juncker de heropening van de Chinese markt voor ons varkensvlees aankaarten op de topconferentie met China van 9 april in Brussel. En tijdens een handelsmissie van Hogan naar Japan zullen verschillende Belgische agrovoedingsbedrijven vertegenwoordigd zijn.

Auteurs: 
Belga