Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Minder slaappillen voor Brugse senioren

Minder slaappillen voor Brugse senioren

Nieuws
20/04/2016

Want het overmatig gebruik van die pillen verhoogt het risico op vallen. Dat blijkt uit een proefproject in het Woonzorgcentrum Van Zuylen in Brugge. Daarmee pikken de Brugse OCMW rusthuizen in op de slogan van de Week van de Valpreventie “Van slaappillen kan je vallen. Praat er over met je arts of apotheker “. 

Te vlot voorgeschreven

Het is geen praat voor de vaak. Maar feit is dat met antidepressiva en kalmeer-en slaappillen soms slordig wordt omgesprongen en te vlotjes worden voorgeschreven. Bovendien zijn de gebruikers zich niet altijd bewust van de risico’s van hun medicijnen. De pillen maken de mensen versuft en verstoren hun motoriek.  Het resultaat is een verlies van evenwicht en dus valpartijen. Hans Boogaert: “In drie maanden tijd is het gebruik van dit soort medicatie gedaald van 30 naar 20 %. Met die bedenking dat we het project moeten bestendigen en blijvend aandacht gaven. Omdat er nieuwe bewoners toekomen die van thuis uit dergelijke medicatie gebruiken.”

De rusthuisbewoners merkten niks van de afbouw. En ook de familie en het verplegend personeel ondervonden geen nadelige gevolgen bij de senioren.
 

Auteurs: 
Bernard Vanneuville