Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Menen is klaar voor de "werf van de eeuw"

Menen is klaar voor de "werf van de eeuw"

Nieuws
14/07/2020

Ze werken aan wat ze "de werf van de eeuw" noemen.  Zoals bekend wordt de huidige brug in de Rijselstraat vervangen door een nieuwe, open brug. Tegelijk wordt een bocht in de vaarweg rechtgetrokken. Vooraleer die werken in het centrum van Menen kunnen starten, moeten alle verworven panden gesloopt worden. De sloopwerken starten in de winter van 2020. De eigenlijke Leiewerken in het centrum starten ten vroegste in de lente van 2022. Ter hoogte van het Barakkenpark komt een nieuwe fiets- en voetgangersbrug. Als alles goed gaat, starten de werken daarvoor al volgend najaar. Die werken zullen ongeveer anderhalf jaar duren.

    67 miljoen euro

    De werken kaderen in het project Seine Schelde Vlaanderen. Rivieren en kanalen moeten in de toekomst grotere schepen kunnen toelaten tussen de Vlaamse havens en bedrijven tot in Parijs of Rotterdam. Het project zorgt er ook voor dat meer mensen langs de jaagpaden kunnen  fietsen of genieten van een meer natuurlijke omgeving van de waterweg. Voor zowel de werken zelf als de verwerving van woningen en gronden wordt bijna 67 miljoen euro voorzien. De Vlaamse Waterweg nv draagt het overgrote deel daarvan, maar ook de stad Menen investeert mee. Er is voorzien om alle werken af te ronden in 2025.

    Tijdelijke invulling van braakliggende terreinen

    De Vlaamse Waterweg nv en de stad willen de inwoners graag online betrekken bij de werken. Ze roepen de Menenaars op om opnieuw mee te denken over de laatste rechte lijn naar de werf. Wie nog ideeën heeft voor het ontwerp van de Leie-omgeving definitief wordt of nog iets kwijt wil over de werken, kan terecht bij een digitale bevraging via deze link. De vragenlijst bevat ook een oproep rond de tijdelijke invulling van een aantal braakliggende terreinen die na de sloopwerken zullen ontstaan.

    Lees ook: