Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Meer dan 100 bezwaarschriften tegen komst vijfde oveninstallatie in Rumbeke

Meer dan 100 bezwaarschriften tegen komst vijfde oveninstallatie in Rumbeke

Nieuws
26/05/2021

Desotec in Rumbeke verdeelt mobiele actieve koolfilters die water, lucht en gassen zuiveren. De verzadigde kool maken ze weer schoon door verhitting. Sinds de ingebruikname van een vierde oven, begin vorig jaar, nemen de meldingen over geurhinder weer toe. Desotec wil nu een vijfde oven bouwen, met revolutionaire technologie om actieve kool te recycleren, afkomstig van biogaszuivering.

De actiegroep strijdt al elf jaar voor een gezond en leefbaar Rumbeke. Tegen de plannen voor een vijfde reactievatie-oven zijn een honderdtal bezwaren ingediend. De vrees voor geurhinder en een toename van fijnstof en vrachtwagens is groot.

Innovatiesteun op voorwaarde dat vergunningen in orde zijn

De nieuwe oven zal 21 miljoen euro kosten en kan rekenen op 1 miljoen euro innovatiesteun van de Vlaamse regering. Op voorwaarde dat alle vergunningen in orde zijn. Dat liet Vlaams minister Hilde Crevits begin deze maand weten, na een eerder bezoek aan Desotec in augustus vorig jaar.  

Roeselare formuleert na het weekend een advies voor de provincie. Die moet zich uitspreken over de omgevingsvergunning. Opmerkelijk, vorige week heeft de stad het milieu-effectenrapport alvast negatief geadviseerd. De lijvige studie over de impact van het bedrijf op de omgeving zou te weinig garanties bieden tegen geurhinder.