Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Medewerker OCMW steekt geld van cliënten in eigen zak

Medewerker OCMW steekt geld van cliënten in eigen zak

Nieuws
26/09/2019

Afgelopen zomer ontving de stad een klacht van een voormalig OCMW-cliënt rond vergoedingen. Het ging om een klacht die op dat moment, na een kort intern onderzoek, gegrond kon zijn. Daarop besliste de stad om  Audit Vlaanderen erbij te halen om deze klacht ten gronde te bekijken.

Het tussentijdse resultaat van het werk van de auditor werd maandag aan de algemeen directeur bezorgd. Uit het onderzoek blijkt dat gedurende een paar jaar vergoedingen voor OCMW-cliënten niet aan die cliënten bezorgd werden, maar dat een medewerker het geld zelf hield. Na een confrontatie met de overweldigende bewijslast ging de betrokken medewerker over tot bekentenissen. Het gaat om een man die niet in Izegem woont en die al lang voor het OCMW werkt. Hij werd op staande voet ontslagen.

De audit is nog niet afgelopen. Audit Vlaanderen zal nu nog alle risico-dossiers uitspitten om zo tot een realistische inschatting te komen van de omvang van de fraude. "Het is de bedoeling dat dat onderzoek voor het einde van dit jaar wordt afgerond. Het eindrapport zal aan de gerechtelijke politie worden overgemaakt om een eventuele strafzaak op de starten", zegt burgemeester Bert Maertens. "Indien nodig zullen we ook extra stappen ondernemen inzake interne controle bij het OCMW in de toekomst", aldus Bert Maertens.

Auteurs: