Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Maritiem onderzoekscentrum geopend in Oostende

Maritiem onderzoekscentrum geopend in Oostende

Nieuws
15/05/2019

Het 2-in-1 complex met een grote sleeptank van zo’n 174 meter lang en een oceaanbassin in de Oostendse achterhaven  is indrukwekkend. De sleeptank is de enige tank ter wereld waarin ze volautomatisch manoeuvreerproeven kunnen doen met grote scheepsmodellen (8 m) in ondiep water.

De golfbak is een grote betonnen constructie van 30 op 30 meter en 1,5 meter diep, waarin golven, stromingen en wind opgewekt kunnen worden. Zo kunnen proeven op schaal gebeuren van bijvoorbeeld offshore windturbines en kustbeveiligingsinstallaties.

Economisch cruciaal

Daarmee is het nieuwe MOC cruciaal voor onze economische positie en het behouden van onze welvaart, zegt Vlaams minister Ben Weyts: “De Vlaamse havens zijn de toegangspoort tot Europa en de motor van onze economie. Daarnaast biedt het onderzoekscentrum ook mogelijkheden voor kleine en grote bedrijven: bouwers van windturbines, offshore engineering en ontwikkelaars van golf- en getijdenenergie. Zij krijgen hier de kans om te experimenteren en in te spelen op ontwikkelingen in de markt.”

In 2020 moet alles operationeel zijn en gaan de eerste onderzoeken van start.

Ontvang nu pushberichten met West-Vlaams nieuws rechtstreeks in je Facebook inbox