Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Man wil vrijspraak in smokkeldossier 194 kg hasj

Man wil vrijspraak in smokkeldossier 194 kg hasj

Nieuws
27/08/2018

In maart 2013 werd een transport van 194 kilogram hasj onderschept. Mohammed H. vroeg de vrijspraak.

Op 16 maart 2013 werd 194 kilogram hasj ontdekt op een vrachtwagen in de garage van Gerrit T. in Gistel. Een undercoveroperatie had aan het licht gebracht dat een internationale bende achter de drugstrafiek zat. De drugs werden vanuit Marokko met sportvliegtuigjes Spanje binnengebracht. Het was de bedoeling om de drugs uiteindelijk Groot-Brittannië binnen te smokkelen.

De Brugse correctionele rechtbank veroordeelde het kopstuk van de bende in mei 2015 tot elf jaar gevangenisstraf. Een jaar later werd de straf van Gerrit T. in beroep teruggebracht tot tien jaar cel. Tien andere beklaagden kregen gevangenisstraffen van vier tot zes jaar opgelegd.

Openstaande veroordeling

H. werd bij verstek tot vier jaar effectieve celstraf veroordeeld, maar bleef jarenlang buiten schot. Toen de man van Marokkaanse origine zich onlangs wilde laten inschrijven in Jette, ontdekte de wijkagent echter zijn openstaande veroordeling. Eind juli tekende H. vanuit de gevangenis verzet aan tegen zijn veroordeling.

Volgens het openbaar ministerie tonen getapte telefoongesprekken aan dat de beklaagde wel degelijk lid was van de criminele organisatie. De verdediging wierp echter op dat Mohammed H. in de autohandel werkte. "Zijn contacten met Gerrit T. hadden te maken met auto's en auto-onderdelen, van drugstransporten wist hij niets af", aldus meester Silke Brutin, die de vrijspraak vroeg. De advocate benadrukte ook nog dat geen enkele trafiek concreet aan haar cliënt gelinkt kon worden.

De rechtbank doet op 3 september uitspraak.

Auteurs: