Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Man riskeert celstraf voor dierenverwaarlozing

Man riskeert celstraf voor dierenverwaarlozing

Nieuws
18/09/2017

Hij hield 332 Moorse landschildpadden, een beschermde soort, in schrijnende omstandigheden in een garagebox. In september vorig jaar meldden huurders van de aangebouwde garageboxen dat er bij hun buur vreemde geluiden uit de garage kwamen. De politie nam contact met de beklaagde, die meteen zei dat hij er schildpadden hield. Ze spraken af om 14 uur aan de garagebox om de vaststellingen te doen. De agenten kwamen per toeval een half uur vroeger ter plaatse en zagen hoe de Marokkaanse dertiger zijn Mercedes vol aan het laden was met Moorse landschildpadden. De garagebox had geen lichtinval, was bezaaid met verdord groen en stonk. De agenten troffen er een dode en 332 levende schildpadden aan. Zij waren mager, gedehydrateerd en geïnfecteerd met spoelworm.

Overleden

De dieren werden ondergebracht bij vzw SOS Reptiel in Zuienkerke. Het opvangcentrum liet extra verblijven bouwen, bracht de dieren naar de UGent voor onderzoek en diende ze medicatie toe. Maar intussen zijn alle schildpadden toch overleden. De beklaagde gaf toe dat hij 36 schildpadden meesmokkelde vanuit zijn thuisland Marokko. De overige bijna 300 dieren verzorgde hij naar eigen zeggen voor iemand anders.

Financieel gewin

"Net als drugs kan de handel in beschermde dieren erg lucratief zijn. De drijfveer is louter financieel gewin", zegt de openbare aanklager, die een jaar cel vraagt. De Belgisc

he staat vordert bijna 15.000 euro schadevergoeding. SOS Reptiel, dat zijn dagelijkse werking moet financieren met donaties en giften, hoopt zijn investeringen en kosten te verhalen op de beklaagde. Het vonnis wordt verwacht op 16 oktober.

Auteurs: 
Belga