Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Man krijgt 3.000 euro voor overval met buit van 2,5 miljoen euro

Man krijgt 3.000 euro voor overval met buit van 2,5 miljoen euro

Nieuws
11/03/2019

Bij een juwelier maakte de bende in 2013 liefst 2,5 miljoen euro buit, maar Ovidijus N. kreeg naar eigen zeggen slechts 3.000 euro van zijn opdrachtgever.

De feiten

Vier overvallers drongen op 31 juli 2013 de juwelierszaak langs de Kustlaan binnen. De eigenaar en zijn echtgenote werden overmeesterd en gekneveld. De verdachten hadden het vooral gemunt op dure horloges, waarvan ze er een honderdtal meegraaiden. Voorts gingen ze aan de haal met een aantal ringen en armbanden. De buit had een waarde van 2,5 miljoen euro.

De Brugse correctionele rechtbank veroordeelde in september 2015 het kopstuk bij verstek tot negen jaar gevangenisstraf. Vijf andere Litouwers kregen toen gevangenisstraffen van vijf tot zeven jaar opgelegd. Ovidijus N. werd pas in januari 2019 vanuit Oostenrijk aan ons land uitgeleverd. De jonge Litouwer had in Oostenrijk immers eerst een gevangenisstraf van 6,5 jaar moeten uitzitten voor een overval in december 2013. Bij zijn aankomst in de gevangenis van Brugge tekende hij verzet aan tegen zijn veroordeling voor de overval in Knokke.

"3.000 euro is voor hen veel geld"

De verdediging legde uit dat N. in zijn Litouwse dorp geronseld werd om deel te nemen aan de overval. Door de economische crisis liet hij zich voor slechts 3.000 euro overhalen. "Het zal u misschien verbazen, maar voor hen is dat wel veel geld. Dat is in Litouwen een klein jaar werken", aldus meester Emilie Lingier. De advocate merkte op dat haar cliënt in Oostenrijk ook al erg zwaar gestraft werd. In die omstandigheden vroeg de verdediging om een mildere straf. De rechtbank velt een vonnis op 15 april.

Lees ook:

 

Auteurs: