Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Man die burgemeester neerstak, blijft in de cel

Man die burgemeester neerstak, blijft in de cel

Nieuws
26/06/2020

Dat bevestigt meester Yen Buytaert, advocaat van de verdachte. Vooral het onderzoek naar de psychische toestand van de man lijkt cruciaal te worden.

Bart G. had zaterdagochtend om 11 uur een afspraak met zijn bewindvoerder Dirk De fauw. Volgens de getuigen hing de man al de ganse ochtend rond in de buurt van het advocatenkantoor in Sint-Andries Brugge. De Torhoutenaar stak uiteindelijk zonder duidelijke aanleiding met een aardappelmesje in de hals van de Brugse burgemeester. Het slachtoffer werd zwaargewond overgebracht naar het ziekenhuis, waar hij 24 hechtingen kreeg. De steekpartij had volgens het parket dodelijke gevolgen kunnen hebben.

De verdachte werd zondag aangehouden door de onderzoeksrechter, maar legde voorlopig geen verklaringen af over de feiten. Het is wel al duidelijk dat G. met psychische problemen of zelfs psychoses zou kampen.

"In mijn perceptie was er mogelijk sprake van een zekere shocktoestand", vertelde zijn advocaat Yen Buytaert. Er werd een gerechtspsychiater aangesteld om de verdachte te onderzoeken. Over een mogelijke ontoerekeningsvatbaarheid wil de verdediging zich nog niet uitspreken. "Het onderzoek naar de moraliteit is van cruciaal belang, maar we zullen het verslag van de psychiater afwachten."

De verdediging vindt het wel vervelend dat er onmiddellijk na de steekpartij zoveel informatie openbaar gemaakt werd. "Een rechtstaat die naam waardig houdt in dat iemand recht heeft op een eerlijk proces", verwijzend naar de communicatie van het parket en de interviews met het slachtoffer en sommige getuigen. "Ik heb uiteraard alle begrip voor zijn emoties, maar ik zou toch aan alle partijen willen vragen om de kalmte te bewaren."

Bekijk ook

Auteurs: