Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Maandag start zaak Kasteelmoord in beroep

Maandag start zaak Kasteelmoord in beroep

Nieuws
17/03/2019

De zaak van de moord op Stijn Saelens, op 31 januari 2012 in zijn kasteel in het West-Vlaamse Wingene, wordt volledig overgedaan voor het Gentse hof van beroep. Het parket van West-Vlaanderen had beroep aangetekend tegen de straffen voor alle verdachten, nadat enkele veroordeelden al beroep hadden aangetekend tegen het vonnis van de Brugse correctionele rechtbank.

André Gyselbrecht (67), Pierre Serry (67), Evert de Clercq (54) en Franciscus Larmit (41) werden respectievelijk tot 27, 21, 27 en 15 jaar cel veroordeeld. Het hof van beroep zal de uiteindelijke strafmaat, afgezien van mogelijk cassatieberoep, moeten bepalen voor de kasteelmoord.

Dokter Gyselbrecht werd beschouwd als de opdrachtgever voor de moord op zijn schoonzoon. Pierre Serry trad als tussenpersoon op bij het beramen van de moord. Het lichaam van Saelens werd twee weken na de feiten ook aangetroffen vlakbij een chalet van Serry in Maria-Aalter.

Evert de Clercq speelde een rol bij het ronselen van de intussen overleden huurmoordenaar Antonius van Bommel, maar hij ontkende dat met klem. De schutter werd op de dag van de feiten door zijn neef Franciscus Larmit naar het kasteel in Wingene gebracht. Die blijft ontkennen dat hij wist wat zijn oom in Wingene van plan was. Larmit gaf wel toe dat hij hielp om het lichaam van het slachtoffer te begraven.

Het hof van beroep start maandag met de behandeling, maar verwacht wordt dat bepaalde partijen nog procedurekwesties zullen opwerpen. Er werden door de partijen drie getuigen gevraagd, terwijl er in eerste aanleg elf getuigen opgeroepen waren. Het hof wil proberen de zaak op vrijdag 22 maart in beraad te nemen.

Volg het verloop van het proces in beroep online en in de nieuwsuitzendingen op Focus & WTV.

Auteurs: 
Simon Dekaezemaker
Belga