Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Lockdown asielcentrum Koksijde is opgeheven

Lockdown asielcentrum Koksijde is opgeheven

Nieuws
07/06/2020

De om en bij 250 inwoners kunnen met onmiddellijke ingang opnieuw het centrum verlaten. Vrijdag was er overleg tussen Marc Vanden Bussche, de burgemeester van Koksijde, Fedasil, dat instaat voor de organisatie van het centrum, en Maggie De Block, minister van Volksgezondheid. Dat overleg was dringend nodig om de patstelling te doorbreken tussen de gemeente en Fedasil.

(lees verder onder de foto)

copyright: yel photo

Patstelling doorbroken

Burgemeester Vanden Bussche had de inwoners van het centrum in lockdown geplaatst omdat hij vreesde voor de volksgezondheid. De 71 kinderen uit het centrum wilden opnieuw naar school gaan, maar een positieve test liet de burgemeester vermoeden dat er meerdere mensen besmet waren met corona. Daarop vroeg hij dat iedereen zich liet testen. Fedasil hield vast aan de nationale richtlijn, die stelt dat enkel mensen die symptomen vertonen een test moeten ondergaan. Fedasil hield ook vast aan het feit dat er helemaal geen pandemie heerst in het centrum. Op het overleg sloten de betrokken partijen een akkoord om op vrijwillige basis 40 mensen uit het asielcentrum te laten testen op COVID-19.

(lees verder onder de foto)

copyright: yel photo

Alle tests negatief

"Hiermee kon burgemeester Vanden Bussche dan toch tegemoet komen aan de wensen en de bezorgdheid van de burger inzake de volksgezondheid en dit na helaas maanden te moeten aandringen," laat de gemeente weten. "We betreuren het feit dat een dergelijke polemiek met Fedasil moest gevoerd worden binnen het asielcentrum wat betreft de toegelaten bubbels. De resultaten zijn ondertussen bekend en blijken nu gelukkig allemaal negatief. Met onmiddellijke ingang kunnen de inwoners van het centrum dus opnieuw gaan en staan waar ze willen mits uiteraard inachtname van de social distancing-maatregelen en de voor iedereen geldende regels rond COVID-19."

De vrijwilligers wachten nog op een seintje om opnieuw aan de slag te gaan.

Auteurs: 
Bernard Vanneuville