Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Lijstermolen Heuvelland wordt weer maalvaardig

Lijstermolen Heuvelland wordt weer maalvaardig

Nieuws
13/12/2019

“Het is belangrijk dat de molen na restauratie opnieuw gebruikt kan worden. Dat is de beste manier om hem te onderhouden. De Lijstermolen is onlosmakelijk verbonden aan de geschiedenis en de identiteit van Heuvelland”, zegt minister Diependaele.

De Lijstermolen op de Rodeberg is dringend aan restauratie toe. Het bouwwerk dreigt in te storten en er is een gevaar voor de openbare veiligheid. Recent werden al een aantal werken uitgevoerd om de veiligheid te verbeteren.

Pastorie Gullegem

Overigens kent de minister ook 181.000 euro toe voor de restauratie van de boogbrug van de oude pastorie in Gullegem. De boogbrug en het poortgebouw van de oude pastorie van Gullegem worden hersteld en gedeeltelijk heropgebouwd volgens historisch model. De gemetselde boogbrug is instabiel en dringend aan restauratie toe.

In het tweede kwart van de 19de eeuw verbleef Guido Gezelle tijdens de vakanties vaak bij zijn suikertantes op de pastorie. Hij verwijst hiernaar in zijn gedicht 'De Berechtinge'. In 1964 werd de pastorie eigendom van de gemeente Gullegem. Nu wordt de Oude Pastorie gebruikt voor socioculturele activiteiten.

 

 

Auteurs: 
Redactie