Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Landbouwers mogen voedergewassen telen op braakliggend land

Landbouwers mogen voedergewassen telen op braakliggend land

Nieuws
07/08/2018

Dat meldt het departement Landbouw en Visserij. Ze mogen bovendien hun braakliggend land gebruiken voor de productie van veevoeder. Veel landbouwers kampen door de droogte met een tekort aan voeder voor hun vee. Op veel plaatsen waar dieren grazen, is het gras helemaal verdroogd, waardoor landbouwers hun wintervoorraad nu al moeten aanspreken.

De Europese Commissie besliste vorige week al dat landbouwers uitzonderlijk hogere voorschotten op de verschillende jaarlijkse premies konden krijgen en dat ze voedergewassen mogen telen op terreinen die normaal braak moeten blijven liggen. Maar die beslissingen moesten door de lidstaten zelf geïmplementeerd worden. De Vlaamse overheid zal de Europese maatregelen "maximaal benutten", meldt het departement Landbouw en Visserij nu.

Landbouwramp

Hoeveel die premies precies bedragen, varieert afhankelijk van onder meer het aantal dieren en de oppervlakte aan landbouwgrond. Daarnaast mogen de landbouwers eenmalig afwijken van de Europese beperking op het zaaien van voedergewassen zoals grassen. Vlaams minister van Landbouw Joke Schauvliege (CD&V) heeft de procedure om de droogte te erkennen als landbouwramp nog niet opgestart. Dat kan pas als de droogte definitief voorbij is en het KMI vaststelt dat het om een uitzonderlijk droge periode ging.

Auteurs: 
Belga