Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Lambrecht en Crombez lijsttrekkers verjongde Sp.a

Lambrecht en Crombez lijsttrekkers verjongde Sp.a

Nieuws
28/11/2018

Dat de socialisten in West-Vlaanderen hun partijvoorzitter in stelling brengen, is geen verrassing. John Crombez verandert wel het geweer van schouder in vergelijking met 2014 toen hij nog lijsttrekker was op de Vlaamse lijst. Nu dus federaal en dat heeft ook veel te maken met het wegvallen van Johan Vande Lanotte als lijsttrekker. In 2014 haalde Sp.a in West-Vlaanderen 17,6% voor de Kamer.

Annick Lambrecht wordt een nieuw gezicht als kopvrouw bij Sp.a. De Brugse was de voorbije jaren actief als federaal parlementslid. Nu trekt ze de Vlaamse lijst. Daar scoorden de socialisten in 2014 16,2%.

Vooral (heel) veel jonge gezichten

Naast de lijsttrekkers, trekken vooral de vele jonge gezichten op de beide lijsten de aandacht. Want deels door de cumulregeling (Sp.a wil geen cumul zien voor burgemeesters van gemeenten met meer dan 20.000 inwoners en schepenen van gemeenten met meer dan 30.000 inwoners) maar ook door de vernieuwingsoperatie die de partij doorvoert zijn er weinig 'oude bekenden' op de lijst.

Nationaal voorzitter John Crombez zal in mei 19 de sp.a-lijst voor de Kamer trekken. Op dezelfde lijst staan op verkiesbare plaatsen drie nieuwe beloftevolle krachten: Melissa Depraetere (26) uit Harelbeke is defensiespecialist van de partij en staat op 2. Bieke Moerman (28) uit Diksmuide is criminologe en staat op plaats 3. Op de strijdplaats 4 vinden we Mathijs Goderis (30) uit Brugge. Goderis is socioloog.

Voor het Vlaamse parlement zal  Annick Lambrecht uit Brugge de lijst trekken. Op de tweede plaats voor het Vlaams Parlement vinden we Steve Vandenberghe (47). Met zijn ervaring als burgemeester in Bredene en Vlaams parlementslid is hij de ideale sterkhouder. Talentvolle jongeren nemen de twee volgende plaatsen in. Maxim Veys (31), gemeenteraadslid en voorzitter van een sociale huisvestingsmaatschappij in Kortrijk, staat op de derde plaats. Dries Couckuyt (30) uittredend OCMW-voorzitter uit Ingelmunster, vervolledigt de top 4 voor het Vlaams parlement.

Auteurs: 
Redactie