Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Kustgemeenten gaan samen voor de Blauwe Vlag

Kustgemeenten gaan samen voor de Blauwe Vlag

Nieuws
19/09/2018

Dat is op het kustburgemeestersoverleg beslist. De Blauwe Vlag is een internationaal kwaliteitslabel voor stranden, zwemvijvers en jachthavens. Nieuwpoort was de enige die deze zomer met de Blauwe Vlag uitpakte en dat zorgde voor wrevel bij de andere kustgemeenten. 

Het label van GoodPlanet Belgium garandeert onder meer een goede waterkwaliteit en aandacht voor het milieu. Nieuwpoort vroeg als enige kustgemeente zo’n blauwe vlag aan. Terwijl de andere badplaatsen afspraken om dat niet te doen. "Maar intussen is het een totaal ander verhaal", zegt voorzitter Steve Vandenberghe. "Wij hebben met de organisatie van Blue Flag gesproken. We stellen vast dat de  waterkwaliteit enorm verbetert. En als wij in 2019 in het project stappen  gaan wij allemaal die blauwe vlag kunnen halen".

Marien Ruimtelijk Plan

Een nieuw windmolenpark voor de kust van De Panne en de bescherming van de kust tegen superstormen zijn zaken die in het nieuw marien ruimtelijk plan worden vastgelegd. Nog tot eind deze maand loopt er een openbare raadpleging. De kustburgemeesters doen in dat verband een oproep. "Hou alstublieft rekening met de impact die het plan heeft op het toeristisch gebeuren". Zowel de kustburgemeesters als Westtoer zijn bezorgd dat het toeristisch blok zou uitgehold worden.  Er is alvast goed nieuws voor de Propere Stand Lopers. De tien kustgemeenten en de provincie beslisten om de burgerbeweging met 25.000 euro te steunen.   Die maakt op vrijwillige basis de stranden vrij van zwerfvuil.

Auteurs: 
Bernard Vanneuville