Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Kust vraagt dringend herstel van stranden

Kust vraagt dringend herstel van stranden

Nieuws
16/01/2017

Bulldozers waren vandaag druk in de weer om dat gevaarlijke niveauverschil weg te werken. Bredene is één van de gemeentes die zwaar zijn getroffen.

De burgemeester daar vraagt aan de Vlaamse overheid gevraagd om zo snel mogelijk werk te maken van herstellingen, omdat het gevaar op nog grotere schade bij een mogelijke volgende storm nu enorm is toegenomen. Maar hij pleit ook voor een structurele aanpak, om de hoge kosten voor de heraanleg van de stranden in de toekomst zoveel mogelijk te vermijden.

Zandmotor

"Er mag niet getreuzeld worden om de eerste beschermende maatregelen te nemen", aldus Vandenberghe die Vlaanderen ook vraagt om structurele maatregelen te nemen, want kustbreed zijn er jaarlijks heel wat zandsuppleties nodig om de stranden op te hogen. Na de Sinterklaasstorm liep de kostprijs van de herstellingen zelfs op tot 15 miljoen euro. Sinds 2004 is elk jaar gemiddeld meer dan een half miljoen kubieke meter gebruikt als natuurlijke buffer tegen stormen. Sinds 2011 zijn die inspanningen nog opgetrokken.

Vandenberghe denkt aan een zandmotor, een kunstmatig schiereiland voor de kust die op een natuurlijke wijze de kustlijn verstevigt. Er is al een voorbeeld in Nederland, ten zuiden van Den Haag. "Dit zorgt voor kustonderhoud, nieuwe natuur en een dynamisch recreatiegebied. Dit is bouwen met de natuur", aldus Vandenberghe

Auteurs: