Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

'Kunstliefhebbers' stelen relikwieën uit kerken

'Kunstliefhebbers' stelen relikwieën uit kerken

Nieuws
04/05/2020

Het duo wou een eigen kunstverzameling aanleggen. "Ik wilde de geschiedenis voelen", zei een van hen. De twee kunstdieven begonnen naar eigen zeggen met stelen tijdens hun studententijd, uit passie voor de kunst. Ze hebben allebei een diploma kunstgeschiedenis. "We wilden een eigen collectie aanleggen, maar hadden geen geld om beelden en schilderijen te kopen."

Het duo werd eerder al door een Franse rechter veroordeeld voor feiten in Frankrijk. De speurders troffen tijdens een huiszoeking zo'n honderdtal relikwieën aan, waaronder ook een beeldje van Maria uit de kerk van De Klijte (Heuvelland) en een schilderij en enkele kandelaars uit Watou. De twee werden ondervraagd, en kort daarna stonden een aantal gestolen items op mysterieuze wijze terug op hun plaats.

Voor diefstallen in zeventien Oost- en West-Vlaamse kerken moesten ze maandag voor de Ieperse strafrechter verschijnen. De rechter veroordeelde de twee tot een celstraf van tien maanden cel met uitstel, en een boete van 800 euro. "Voorwerpen stelen is niet de manier om kunstgeschiedenis te beleven", zo zei de rechter.

Auteurs: 
Belga