Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Kunstenaar Wim Delvoye uit Wervik krijgt zes maanden cel

Kunstenaar Wim Delvoye uit Wervik krijgt zes maanden cel

Nieuws
10/02/2015

Hij is door de Gentse correctionele rechtbank veroordeeld voor bedreigingen aan het adres van twee ambtenaren en een politievrouw op zijn kasteel in Melle,

Delvoye wilde het kasteel De Bueren in Melle in zijn originele staat herstellen en het domein uitbouwen tot een sculpturenpark. Hij kreeg echter problemen omdat vergunningen niet in orde bleken. Delvoye werd beschuldigd van smaad door woorden, daden, gebaren of bedreigingen aan het adres van ambtenaren die controles kwamen uitvoeren en aan een politievrouw. Hij moest zich ook verantwoorden voor diefstal met geweld of bedreiging van het legitimatiebewijs van een van de ambtenaren en van diens fototoestel. De feiten vonden in 2011 plaats.

Deportatie

"De beklaagde was uiterst arrogant en agressief. De rechtbank tilt zwaar aan de verwijzing naar de deportatie van Joden en aan de doodsbedreigingen aan de slachtoffers en hun gezin", stelde rechtbankvoorzitter Farah Bouquelle. Delvoye had het ambtenarenkoppel en hun dochter bedreigd en gezegd dat hij hun "huis in de fik" zou steken.