Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Koningin bezoekt meisjesinstelling De Zande

Koningin bezoekt meisjesinstelling De Zande

Nieuws
03/12/2020

"De pandemie en de coronamaatregelen hebben een grote impact gehad op de werking van de instelling en zo ook op het leven van deze jongeren", zegt het Koninklijk Paleis. "Door de coronamaatregelen werden hun contacten met mensen van buitenaf erg beperkt".

Hart onder de riem

Koningin Mathilde wilde met het bezoek de jongeren een hart onder de riem steken. Ze maakte tijd om te luisteren naar hoe de jongeren de coronaperiode tot nu toe hadden beleefd binnen de instelling.

"Vooral de eerste golf was zeer zwaar voor onze meisjes. Bezoek of weekends naar huis gaan was plots niet meer mogelijk. We hebben dat zo veel mogelijk proberen opvangen met videobellen maar alles ging hier toch acht weken op slot en dat was een zware periode", zegt campusdirecteur Sarah Van Ghelder.

Blij met bezoek

Ondertussen kunnen de jongeren opnieuw beperkt bezoek ontvangen en gaan de weekendbezoeken door. De jongeren waren dan ook blij met het bezoek na een moeilijke periode. "De koningin had oprecht interesse in onze situatie en stelde veel vragen. Ik had nooit verwacht dat de koningin deze plaats zou kennen en dat ze ons een bezoek zou brengen", klinkt het bij een van de jongeren.

Ook voor de instelling was het bezoek een belangrijk signaal. "Jongeren die hier toekomen hebben vaak heel wat meegemaakt. Het feit dat iemand als de koningin langskomt om met hen te praten, betekent heel veel. Daardoor voelen onze jongeren dat ze meetellen", zegt Niels Heselmans, woordvoerder van Agentschap Opgroeien.

Beslissing jeugdrechter

De Zande biedt plaats aan 53 meisjes, verdeeld over 6 leefgroepen, die op beslissing van de jeugdrechter werden geplaatst. Tijdens hun verblijf volgen deze jongeren onderwijs op de campus en krijgen ze individuele en psychologische ondersteuning.

De instelling zet actief in op het constructief en herstelgericht werken met de jongeren en hun ouders of opvoeders en werkt zo stap voor stap aan een terugkeer naar huis of naar een jeugdhulpvoorziening.

Auteurs: 
Redactie
Belga