Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Kondigt Boris Johnson brexitdeal aan?

Kondigt Boris Johnson brexitdeal aan?

Nieuws
24/12/2020

Dat meldt de BBC. Daarvoor zal hij telefonisch overleg hebben met voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie.

Vermoedelijk gaat Johnson aankondigen dat er een brexitdeal is gesloten tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie. Gisteren werd in de loop van de dag duidelijk dat onderhandelaars van de EU en het Verenigd Koninkrijk dicht bij een akkoord zijn over hun handelsrelatie na 1 januari. De onderhandelingen tussen Londen en Brussel lopen al maanden moeizaam, maar lijken de laatste dagen in een versnelling te zijn geraakt. De grote twistappels zijn vooral welke concurrentieregels van de Europese interne markt van kracht blijven voor de Britten, en de visserijrechten.

De Britten verlieten eind januari de EU, maar zijn in de overgangsfase tot 31 december nog gebonden aan bestaande afspraken met het landenblok. Als er voor die tijd geen overeenkomst over handel is, valt die terug op de basisregels van de Wereldhandelsorganisatie (WTO). Daardoor zouden tijdrovende douaneprocedures en hoge invoertarieven aan de grens gaan gelden.

Auteurs: 
Belga