Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Koepelorganisatie noemt beelden kippenkwekerij schrijnend

Koepelorganisatie noemt beelden kippenkwekerij schrijnend

Nieuws
07/11/2017

Dat zegt de organisatie van Vlaams bedrijfspluimvee- en konijnenhouders. Ze betreurt dat de beelden zorgen voor een smet op de gehele leghennensector. Anderzijds stelt ze zich ook ernstig vragen bij de werkwijze van Animal Rights.

"We zijn ervan overtuigd dat de getoonde beelden en huisvesting niet als representatief voor de gehele Vlaamse leghennensector mogen worden beschouwd. Zeker 95 procent van de pluimveehouders doet het wel degelijk zoals het moet en gaat correct om met dieren," zegt voorzitter Danny Coulier.

Hij verwijst daarbij naar de normen en voorschriften waaraan pluimveehouders moeten voldoen om hun eieren als scharrel-, verrijkte kooi-, bio- of vrije-uitloopeieren te mogen bestempelen. Sinds 2012 zijn de kleine, batterijkooien verboden in ons land. Bij scharrelbedrijven kunnen de dieren vrij rondlopen in de stal, bij vrije uitloop en bio kunnen de dieren ook buiten lopen. “Het bedrijf in Wingene volgt de bestaande voorschriften duidelijk niet volledig,” zegt de koepelorganisatie.

Kwekers

Ook de kippenkwekers zelf vinden dit voorval erg jammer voor de overgrote meerderheid van de bedrijven die het volgens hen wel goed doen. Zo bijvoorbeeld Willy De Vloo in Veurne. Hij stelt zich vragen bij de methode (inbreken) maar ook bij het tijdstip dat Animal Rights uitkoos. “Ik zie als professionele kippenhouder dat ze oudere kippen filmden die praktisch klaar zijn om als soepkip verkocht te worden. Dan weet je sowieso dat je daar makkelijker een dode kip tussen vindt.”

Nog volgens hem is ook de overheid verantwoordelijk, want het bedrijf kreeg al een negatief rapport. “Wanneer er tekortkomingen zijn, dan verwacht je dat men na verloop van tijd gaat kijken of die opgelost zijn. Als dat niet gebeurt dan laat de overheid daar volgens mij ook een steek vallen.”

Lees ook

 

Auteurs: