Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Knokse oplichter van wielerploegen blijft in de cel

Knokse oplichter van wielerploegen blijft in de cel

Nieuws
28/06/2019

Ook Israel Cycling Academy stelde zich burgerlijke partij.

De toekomst van de wielerploeg rond Olympisch kampioen Greg Van Avermaet hing in 2018 lange tijd aan een zijden draadje. Manager Jim Ochowicz zocht een nieuwe hoofdsponsor voor BMC Racing Team, na het overlijden van sterke man Andy Rihs. In die periode werkte ook de Zwitserse Luxemburger Marc Biver aan een nieuwe wielerploeg. De voormalig manager van Astana werd in het voorjaar van 2018 via mail benaderd door een potentiële geldschieter uit Knokke. Die zou verspreid over negen seizoenen bereid geweest zijn om 225 miljoen euro in de nieuwe ploeg te pompen. In de media was indertijd zelfs sprake van 320 miljoen euro. De ruggengraat van het team van Biver zou dan gevormd worden door toenmalige BMC-renners zoals Greg Van Avermaet, Dylan Teuns en Stefan Küng.

Toch fantast

Eind juni geloofde Biver nog in het project, maar in die periode werd snel duidelijk dat de Knokkenaar een fantast bleek te zijn. Op meerdere afspraken, onder andere in Nice, kwam de vermeende geldschieter gewoon niet opdagen. Hij legde ook nooit een bankgarantie voor. Biver en zijn advocaten legden uiteindelijk bij de Brugse onderzoeksrechter klacht neer wegens oplichting. Het slachtoffer beweert dat hij al heel wat kosten had gemaakt om de nieuwe ploeg te kunnen opstarten. Zo had hij bijvoorbeeld bij de UCI al een WorldTour-licentie aangevraagd.

Bovendien leed hij naar eigen zeggen imagoschade in het wielermilieu. In totaal zou Biver 300.000 euro schadevergoeding eisen. De verdachte werd op 18 april aangehouden door de onderzoeksrechter. Na zijn arrestatie legde ook Israel Cycling Academy klacht neer tegen de man.

De Knokkenaar beweerde 22 miljoen dollar uit een erfenis in het Israëlische pro-continentale wielerteam te pompen, maar ook daar kwam dus niets van in huis. Hij had van het team wel al een fiets gekregen. Volgens de verdediging zou de man worstelen met psychische problemen, maar het is nog wachten op de bevindingen van de gerechtspsychiater.

Auteurs: 
Belga