Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Knokke-Heist verzamelt 28.850 handtekeningen tegen proefeiland

Knokke-Heist verzamelt 28.850 handtekeningen tegen proefeiland

Nieuws
28/09/2018

28.850 burgers hebben zich expliciet tegen een proefeiland aan de kust van Knokke-Heist uitgesproken en nog dagelijks komen er nieuwe handtekeningen en bezwaren binnen.

Lijvig bezwaarschrift

Het ingediende bezwaarschrift van het gemeentebestuur is een lijvig document waarin in meer dan 200 pagina’s goed onderbouwde argumenten worden aangehaald waarom de zone voor een testeiland uit het Ontwerp Marien Ruimtelijk Plan dient te worden geschrapt.

Volgens Knokke-Heist is de aanleg van het testeiland zinloos en zal er meer stroming zijn en dus risico's voor zwemmers en watersporters. Daarnaast zou het strand in Duinbergen en in Knokke inboeten aan kwaliteit en wordt er onherstelbare schade toegediend aan het waardevolle bodemleven. 

Alternatieven

Volgens burgemeester Lippens zijn er goedkopere en duurzamere alternatieven. Hierbij wordt gemikt op een vorm van integrale kustonwikkeling met verbreding van de stranden en meer mogelijkheden voor strandrecreatie. Naar schatting is hiervoor slechts 9 miljoen m³ zand nodig in plaats van de 16 miljoen m³ voor het tijdelijke en snel eroderende testeiland. Concrete voorbeelden van dergelijke recente win-win-oplossingen zijn al gerealiseerd in o.a. Cadzand, Scheveningen, Katwijk en Noordwijk. Het gemeentebestuur wil deze voorstellen dan ook in de komende jaren in overleg met de federale en Vlaamse overheid, gouverneur en kustburgemeesters verder verfijnen.

“Als de Nederlandse overheid voor zijn 523 km lange kust zich op die manier tot in 2100 kan beschermen tegen de stijging van de zeespiegel en superstormen, waarom zouden wij dit niet kunnen realiseren aan onze Belgische kust van amper 67 km?” aldus een eeuwig optimistische en strijdvaardige burgemeester Graaf Leopold Lippens.

Filmpje

De stad ontwikkelde ook een animatiefilmpje om hun boodschap te versterken.

Bekijk ook

Auteurs: 
Redactie

Volg de Focus en WTV festivalreporter