Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Kleine (diesel)busjes komen eraan in Brugge

Kleine (diesel)busjes komen eraan in Brugge

Nieuws
16/04/2018

De stad ijverde hiervoor al jaren bij de Lijn, maar ving daar bot. De grote, zware bussen van de lijn zorgen al jaren voor frustratie in de binnenstad. In sommige straten passeren er meer dan 400 op een dag. Daarom besloot het stadsbestuur om zelf een firma in te schakelen.  De busjes zullen eerst ingezet worden op shoppingdagen in het weekend. De busjes zullen twintig plaatsen tellen en zijn vooral bedoeld voor mensen die zich moeilijker kunnen verplaatsen. Vanaf 5 mei pendelen er drie gratis busjes op een vast circuit tussen ’t Zand en de Poortersloge.  Dat kost de stad 100.000 euro per jaar.

Diesel

Maar er komt al meteen kritiek vanuit de oppositie. Open VLD vindt het niet kunnen dat er dieselbusjes door de stad zullen rijden en geen elektrische voertuigen.  "Hoe zullen zij nu nog geloofwaardig zijn ten opzichte van De Lijn?  Dieselvoertuigen worden afgevoerd, maar Brugge voert ze in".

Volgens burgemeester Renaat Landuyt bestaat er op vandaag geen enkele firma die enkel werkt met elektrische busjes. "Mochten die bestaan dan zouden we dat toejuichen. Maar dit is nu niet zo. We hebben nu wel een firma die bereid is om samen te werken en in de toekomst te investeren in elektrische busjes". De stad benadrukt dat het aanbod aanvullend is en dat Brugge nog altijd rond de tafel zit met De Lijn. Het stadsbestuur blijft ook daar aandringen voor kleinere, elektrische busjes.

 

Auteurs: 
Ken Pieters