Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Kinderen niet welkom in Nieuwpoortse horecazaak

Kinderen niet welkom in Nieuwpoortse horecazaak

Nieuws
18/10/2018

Een vrouw wou er met haar dochter iets drinken op het terras waar nog een tafeltje vrij was. Ze zaten nog maar net toen de serveerster hen kwam zeggen kinderen er niet toegelaten waren. De vrouw dacht aanvankelijk dat het om een grap ging, maar dat bleek niet zo te zijn. Intussen ging haar verhaal viraal op Facebook.  Blijkbaar hangt er aan de zaak een mededeling dat kinderen onder de zestien er niet welkom zijn. 

Volgens Yves Van Moorter, voorzitter van Horeca West-Vlaanderen, heeft elke zaakvoerder het recht om bepaalde maatregelen te nemen of dus kinderen te weren.  De vereniging komt daar dus niet in tussen.  Overigens duiken ook steeds meer hotels of B&B's op waar kinderen niet welkom zijn.

Reactie van uitbater

"Kinderen mogen alles tegenwoordig, en wij mogen daar niets over zeggen", zegt uitbater Noël Brossé. "Ik sta sinds mijn 14de jaar in de horeca en ik heb het zien verergeren in de loop van 36 jaar: ze breken mijn borden en glazen, ze zitten met hun schoenen op mijn zetels en ze krabbelen met hun stiften op mijn muren, maar als ik iets ervan zeggen, dan word ik agressief aangevallen door de ouders. Dat is me deze zomer zeker vier keer overkomen. Daarom, in mijn zaak komen kinderen er niet meer in. Het is adults only."

Kinderrechtencommissaris

De Vlaamse kinderrechtencommissaris Bruno Vanobbergen heeft begrip voor de ergernis van de brasserie-uitbater. Toch vindt hij de oplossing, namelijk het weren van alle gezinnen met jonge kinderen te radicaal. "Zijn er geen tussenoplossingen mogelijk?", vraagt de kinderrechtencommissaris. "Kijk bijvoorbeeld eens naar die restaurants die juist hun best doen om kindvriendelijke maatregelen te nemen. Die bijvoorbeeld de gezinnen met kinderen in een aparte zaal plaatsen, waar ook een speelhoekje is voor de kinderen.... Zulke, vaak kleine ingrepen maken het mogelijk dat mensen met kinderen en mensen zonder kinderen in eenzelfde zaak van hun maaltijden genieten." "Laat ons het probleem ook niet overroepen", besluit Bruno Vanobbergen. "Het is volgens mij geen trend dat restauranthouders kinderen weigeren. Integendeel, trendy is vandaag de dag kindvriendelijk ingesteld te zijn."

">
Auteurs: