Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Keukeleire en ploegmaats verkennen kasseirit Tour de France

Keukeleire en ploegmaats verkennen kasseirit Tour de France

Nieuws
26/06/2018

Op zondag 15 juli staat de negende etappe van de Tour de France op het programma. De rit van 156,5 kilometer brengt de renners van Arras naar Roubaix en bevat maar liefst vijftien kasseistroken, goed voor ongeveer 22 kilometer dokkeren op de stenen van de ‘Hel van het Noorden’. De gelijkenis met Parijs-Roubaix is inderdaad treffend, want de renners zullen elf kasseistroken aandoen uit de befaamde voorjaarsklassieker. 

Een dag na het Belgisch Kampioenschap in Binche verkende de Lotto Soudal-selectie voor de Tour een groot deel van die negende etappe. Vanuit Cambrai werd koers gezet naar Roubaix en verkenden de renners alle vijftien kasseistroken. Jens Keukeleire vertelt hoe de verkenning verliep.  

"Goede positionering wordt cruciaal"

Jens Keukeleire: “Mede dankzij de massage na het Belgisch Kampioenschap viel het goed mee om daags nadien de verkenning van de kasseistroken te doen. De verplaatsing was ook niet erg ver en we hebben goed kunnen uitslapen. Tijdens de verkenning stond de wind wat in het nadeel, maar we reden in een klein groepje en we hadden een goede rolverdeling. Iedereen nam om beurt een kasseistrook voor zijn rekening en ook op tussenstukken reden we goed rond. We hebben toch aan een stevig tempo de verkenning afgewerkt.”

“Het was erg leuk om in groep de rit te verkennen. De eerste kasseistroken waren nieuw voor mij, maar de andere kende ik reeds van in Parijs-Roubaix. Toch vind ik het belangrijk om ook die stroken te verkennen. Het is ook leerrijk om de aanloop naar de verschillende kasseistroken eens van dichterbij te bekijken.”

“Het parcours valt toch iets anders uit dan tijdens het voorjaar. De belangrijkste reden is volgens mij het gras dat tussen de kasseien groeit. Daardoor steken de stenen iets minder uit en is het iets gemakkelijker om erover te rijden door de verlaagde rolweerstand. De verkenning was vooral goed om de stroken nog eens te zien en het ‘kasseigevoel’ terug te vinden.”

“De temperaturen zijn natuurlijk iets aangenamer dan in april, maar het zal toch een erg lastige etappe worden. Het wordt al meteen belangrijk om goed gepositioneerd te zitten vanaf de eerste strook. Er zijn enkele stroken weggelaten uit het parcours van Parijs-Roubaix, maar het is zeker lastig genoeg om een mooie finale te krijgen.”