Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Kandidaten voor Europa debatteren in Kortrijk

Kandidaten voor Europa debatteren in Kortrijk

Nieuws
16/05/2014

In een TV-opname voor Notele, onze collega’s uit Noord-Frankrijk, blikten de politici terug op wat goed was maar ook vooruit op wat nog beter kan.

De eerste grensoverschrijdende regio-samenwerking in Europa heeft al heel wat gerealiseerd maar er zijn nog uitdagingen. Ook de deelnemende Vlaamse Euro-kandidaten zien kansen.

Marie De Clerck – 4de plaats CD&V Europa: "Het innovatiepotentieel dat wij hebben in Zuid-West-Vlaanderen ,dat moeten we nog versterken via kennis en onderzoek. We moeten het ook overbrengen naar Noord-Frankrijk en Wallonië."

Marc Descheemaecker –Lijstduwer N-VA Europa: "Ik denk dat er een gemeenschappelijke arbeidsmarkt ontstaat waarbij we aan de Belgische zijde te winnen hebben aan de verlaging van de sociale lasten. Dat is belangrijk om de compitiviteit te vrijwaren maar ook om mensen hier meer kansen geven.

Brieuc Van Damme – 6de plaats Open VLD Europa: "In Kortrijk zijn er twee scholen die innovatief zijn naar producten toe die ons zullen helpen in de ondersteuning van de zorg. Lille heeft dan weer een goeie business school. De samenwerking zou dan ook weer een enorme economische meerwaarde betekenen. Hoe doen we dat? Op twee manieren. De erkenning van de diploma’s moet eenvoudiger. En de sociale zekerheidsrechten moeten meeneembaar zijn zodat mensen die elders werken ook daar pensioenen en zorgrechten opbouwen."

Petra De Sutter – 2de plaats Groen Europa: "Wat wij van Groen appreciëren is dat er ook aandacht is voor andere dan de zuiver economische thema’s. Maar dat er ook sociale thema’s, aspecten rond solidariteit, mobiliteit, werkloosheid, ouderenzorg, gehandicaptenzorg enz… "

Auteurs: 
Karl Vandenberghe

Download de Focus & WTV app