Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Kaartspel moet buitenlandse investeerders aantrekken

Kaartspel moet buitenlandse investeerders aantrekken

Nieuws
29/10/2019

Evoluties zoals de brexit hebben een grotere impact op West-Vlaanderen dan de algemene cijfers op Vlaams of Belgisch niveau. Berekeningen van POM West-Vlaanderen leren dat het Verenigd Koninkrijk voor bijna 20 procent van de West-Vlaamse export staat. De Vlaamse impactcijfers van de brexit houden rekening met een aandeel van rond de 8 procent. "Onze open economie en sterk exportgerichte industrie verplicht ons om pro-actief te handelen", stelt Jean de Bethune, gedeputeerde voor economie.

Actieplan

De bedoeling is om West-Vlaanderen op de kaart te zetten als uitvalsbasis voor internationaal ondernemen. POM West-Vlaanderen ontwierp hiervoor het kaartspel 'West Flanders, gateway to Europe'. West-Vlaanderen wil zich zo opwerpen als alternatieve toegang tot een brede Europese markt voor bedrijven die vandaag het VK als Europees bruggenhoofd gebruiken. Daarnaast kijkt West-Vlaanderen ook naar de eigen industrie en wil het de toelevering van grondstoffen veiligstellen door toeleveranciers aan te trekken. 

Kaartspel

Het kaartspel van Carta Mundi toont de troeven van West-Vlaanderen voor mogelijke investeerders. De werkgeversorganisaties zijn blij met het initiatief. "Dat West-Vlaanderen extra impact ondervindt van de brexit verplicht ons ertoe om de krachten te bundelen", zegt Bert Mons van Voka West-Vlaanderen. Samen met UNIZO-collega Wouter Blomme staat hij volop achter dit initiatief.