Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Kaart: aantal coronabesmettingen vlakt af

Kaart: aantal coronabesmettingen vlakt af

Nieuws
29/09/2020

Gemiddeld meer dan 1.500 besmettingen per dag

Zowel op maandag als op dinsdag werden tien nieuwe overlijdens geregistreerd. De gegevens van de laatste drie dagen zijn nog niet opgenomen in de daggemiddeldes, met als gevolg dat er in de recentste periode van zeven dagen met geconsolideerde gegevens gemiddeld nog altijd vier overlijdens opgetekend worden. In de voorgaande periode van zeven dagen waren dat nog drie overlijdens. Dat blijkt woensdag uit de persbriefing van gezondheidsinstituut Sciensano. Met deze nieuwe overlijdens heeft ons land wel de symbolische kaap van de 10.000 overlijdens overschreden.

Het aantal nieuwe besmettingen blijft intussen verder afvlakken, nu al een tiental dagen. In de periode van 13 tot en met 19 september waren er gemiddeld 1.550,6 besmettingen, een stijging met 9 pct in vergelijking met de vorige periode. Woordvoerder Steven Van Gucht merkt wel op dat het aantal positieve testen hoog blijft, met 5,3 pct. "Er is dus nog altijd een intense circulatie van het virus", zegt van Gucht.

Tegelijk liet Van Gucht niet na mee te geven dat de cijfers in vele andere Europese landen wel blijven doorstijgen. "Deze vertraging is dus niet vanzelfsprekend. Onze inspanningen kunnen dus een verschil maken."

En in West-Vlaanderen?

Op onderstaande kaart zie je de meest recente besmettingscijfers in onze provincie. Sinds vorige week telt Sciensano de besmettingen op over een periode van 14 dagen. Daarvoor nam men altijd de cijfers van 7 dagen. Dat zorgt er dus voor dat de cijfers sowieso een stuk hoger zijn. 

We gebruiken hieronder dezelfde kleurencode die gebruikt wordt om landen in de EU in te kleuren: minder dan 20 besmettingen op 100.000 inwoners, kleuren we groen. Tussen de 20 en 99 besmettingen krijgt een oranje kleur en hoger dan 100 is rood of donkerder.

 

 

Auteurs: 
Belga
Redactie