Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Jeugdinstellingen: vier weken wachten op tandarts en 's nachts nachtemmer

Jeugdinstellingen: vier weken wachten op tandarts en 's nachts nachtemmer

Nieuws
04/09/2018

Bij ons gaat het om de instellingen in Wingene, Ruiselede en Beernem.  Zo meldt een maandcommissaris van gemeenschapsinstelling De Zande in Wingene dat minderjarigen er een document moeten ondertekenen waarin ze verklaren geen beroep te zullen aantekenen tegen hun plaatsing, anders kunnen ze niet van een aantal privileges genieten. In gemeenschapsinstelling De Zande in Beernem moest een jongere die de Zelfmoordlijn wilde contacteren dan weer twee weken wachten op toestemming. Een ander meisje had vier weken lang tandpijn voor ze naar een tandarts kon, omdat de aanvraag eerst via een verpleegster moet en er een begeleider mee moet op consultatie naar de tandarts. 

      Verder blijken de regels voor heel wat jongeren te streng. In bepaalde voorzieningen moeten de bewoners al rond 21 uur gaan slapen, omdat de wissel tussen dag- en nachtploeg dan gebeurt.

Nachtemmer

      Tot slot kampen heel wat voorzieningen met verouderde en soms smerige infrastructuur. In De Zande in Beernem zijn er geen toiletten op de kamers en moeten de meisjes 's nachts een nachtemmer gebruiken.     

Vlaams parlementslid Lorin Parys (N-VA), die het document lekte, reageert verbolgen. "Ik viel eerlijk gezegd van mijn stoel toen ik dat las", zegt hij. Hij verwijst onder meer naar het document dat minderjarigen in Wingene moeten ondertekenen. "In welk land kan zoiets in godsnaam? Wist de administratie hiervan af?", vraagt hij zich af. "De grondrechten van de jongeren worden hier aangetast." Parys noemt de situatie in de jongereninstellingen "absoluut ontoelaatbaar" en vraagt dat er dringend een crisismanager wordt aangesteld om de situatie recht te trekken. "Ik weet niet hoeveel verder mijn mond nog kan openvallen."

Het tussentijdse verslag van de maandcommissarissen wordt op woensdag 12 september besproken in de Commissie Welzijn van het Vlaams parlement.

Auteurs: 
Redactie