Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Janne maakt sweaters met gebarentaal

Janne maakt sweaters met gebarentaal

Nieuws
21/12/2019

Haar vader is zelf doof en de actie moet geld opleveren voor Jong & Doof Vlaanderen. Die vzw brengt slechthorende en dove jongeren samen en vermijdt zo dat ze in sociaal isolement terechtkomen. 

Haar actie loopt als een trein. Elke week verkoopt ze 40 tot 50 pulls met een unieke letter in gebarentaal. Een tijdje terug leert ze ook zelf gebarentaal om beter met haar papa te kunnen communiceren. "Ik vind dat iedereen een basiskennis zou moeten hebben van gebarentaal. Gewoon een ‘goeiendag’, ‘dankjewel’ of ‘Hoe gaat het ermee?’ kan al heel veel betekenen voor die mensen."

Janne wil met haar actie ook drempelverlagend werken en mensen aanmoedigen om gebarentaal te leren. Dove of slechthorende mensen voelen zich soms alleen omdat communicatie een struikelblok is.

Doof en Jong Vlaanderen vzw

Doof & Jong Vlaanderen vzw is een organisatie voor dove, slechthorende en gebarentalige kinderen en jongeren. Doof & Jong wil dove en slechthorende kinderen en jongeren samenbrengen in een vrijetijdsaanbod in Vlaamse Gebarentaal zodat ze een sterke identiteit kunnen vormen en hun sociale vaardigheden kunnen ontwikkelen.

In de huidige maatschappij groeien de meeste dove en slechthorende kinderen op in een horend gezin, en integreren zij vaak in het reguliere onderwijs. Doof & Jong vindt het echter van essentieel belang dat deze kinderen en jongeren via vrijetijdsactiviteiten ook in contact komen met dove of slechthorende leeftijdsgenoten om kennis en ervaringen uit te wisselen. In dit licht organiseert Doof & Jong jaarlijks verschillende soorten activiteiten om contacten tussen dove en slechthorende kinderen en jongeren te bevorderen.

Alles over de Warmste Week in Kortrijk

Auteurs: 
Redactie