Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Izegem herdenkt einde WO II

Izegem herdenkt einde WO II

Nieuws
15/04/2019

Izegem werd voor het eerst rechtstreeks geconfronteerd met de oorlogsactiviteiten op 25 mei 1940 toen een Duits vliegtuig een reeks bommen gooide op de stad. De bommen vielen in een lijn over het Blauwhuis, Ave Maria, de Marktstraat, de Korenmarkt en de Kruisplaats”, zegt schepen voor erfgoed Kurt Himpe. “Het einde van de oorlogsperiode kwam er toen op 8 september vanuit de richting Sint-Eloois-Winkel geallieerde pantserwagens Izegem binnenreden. Maar dat betekende niet het einde van de ellende, want op 15 november 1944 viel een uit koers geraakte V-bom op de Bosmolens en maakte nog een aantal slachtoffers.”

De foto's en getuigenissen maakten eerder deel uit van een project waaraan de stad, de heemkundige kring Ten Mandere, de intergemeentelijke erfgoedcel en de scholen Prizma Campus VTI en Prizma Campus IdP werkten. Dit resulteerde in het boek ‘Izegemse verhalen uit de Tweede Wereldoorlog’ en een radioprogramma.  Het boek werd in een mum van tijd verkocht. Een herdruk komt er niet, maar het boek wordt wel vanaf volgende week online geplaatst op de website van het museum Eperon d’Or.

Getuigenisssen

“Het initiatief is ook een eerbetoon aan de dertien getuigen die hun verhaal uit de oorlogsperiode vertelden. Deze getuigen leefden, werkten of woonden in de oorlogsjaren in Izegem. Een aantal getuigen zijn intussen overleden en gelukkig hebben we hun verhaal enkele jaren geleden kunnen publiceren”, besluit Himpe.

Auteurs: