Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Infovergadering over gevonden vliegtuigbom

Infovergadering over gevonden vliegtuigbom

Nieuws
02/06/2016

"Voor Bredene gaat de bewonersvergadering om 19 uur door in het Dienstencentrum Sas", aldus Steve Vandenberghe, burgemeester van Bredene. Bewoners met vragen kunnen vanaf vandaag ook terecht op het noodnummer 059/56.20.40. Via die weg kunnen minder mobiele mensen voor het verlaten van hun woning ook de hulp inschakelen van het Rode Kruis.

100 kg springstof

Zoals bekend werd gisteren bij graafwerken nabij de beschutte werkplaats Oesterbank in de Vaartblekersstraat een vliegtuigbom uit de Eerste Wereldoorlog aangetroffen. Het tuig is 1 meter groot en bevat 100 kilogram springstof.

Het onschadelijk maken van de bom start vrijdag om 10 uur. Wellicht zal dat tot 13 uur en hoogstens tot 14 uur duren. Tijdens die operatie worden in een perimeter van 500 meter 50 tot 100 woningen geëvacueerd. De bewoners kunnen terecht in Sporthal De Spui. Ook bedrijven zoals de Oesterbank en de werkplaats van de NMBS worden ontruimd. In totaal zou het gaan om 800 à 900 werknemers. Daarnaast wordt ook een perimeter van 900 meter ingesteld. Alle bewoners binnen die zone krijgen het advies om binnen te blijven, maar weg van de ramen.

"Delicate klus"

Burgemeester Johan Vande Lanotte: "De ontmanteling van de bom is een vrij delicate klus. Er zit een autodestructief mechanisme in de bom, maar het is niet duidelijk of dat nog werkt."

DOVO zal de bom in een drie meter diepe schacht plaatsen. Daarna zal het tuig doorgezaagd worden om de springstof van het ontstekingsmechanisme te scheiden. De bom is ondertussen beveiligd door DOVO. Er geldt een perimeter van 20 meter, die bewaakt wordt door DOVO en de politie.

 

Auteurs: