Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Ieper krijgt waardevolle adellijke archiefstukken

Ieper krijgt waardevolle adellijke archiefstukken

Nieuws
17/03/2021

De schenking bevat onder andere charters van adellijke Ieperse families zoals Paeldynck, Wavrans, Carton de Winnezeele, Huughe de Peutevin en de Vinck. Ze bieden een schat aan informatie over de bezittingen en de nabestaanden van deze adellijke families. Het oudste stuk gaat terug tot 1398.

Kasteel ’t Hooghe

Het archief documenteert onder andere de geschiedenis van kasteel ’t Hooghe. Rond 1770 liet de Ieperse edelman Charles-Antoine Carton de Winnezeele het kasteel bouwen. Toen in 1849 de laatste mannelijke afstammeling stierf, gingen de bezittingen over naar de familie Huughe de Peutevin. De enige dochter in de familie huwde in 1851 met baron Jules-Ferdinand de Vinck. Zo kwam het kasteel en het 36 hectare grote domein in handen van deze familie. De volgende erfgenaam was baron Gaston de Vinck die zich na zijn huwelijk met Elisa Osterrieth op kasteel 't Hooghe vestigde. Van 1884 tot in 1924 was hij burgemeester van Zillebeke. Zij oudste zoon Pierre de Vinck volgde hem op in zijn functie.  (Lees verder onder de foto)

Kasteeldomein

Het kasteeldomein werd tijdens de Eerste Wereldoorlog zwaar bevochten en met de grond gelijk gemaakt. Na de oorlog keerde baron Gaston de Vinck als één van de eersten terug naar de Westhoek. Dit motiveerde de dorpelingen om het gehucht ‘t Hooghe en Zillebeke met volle moed terug op te bouwen. Het oorspronkelijke kasteel maakte plaats voor twee nieuwe woningen. Een landhuis in Engelse cottagestijl dat sinds 1994 dienstdoet als hotel ‘Kasteelhof ’t Hooghe’ en kasteel Bellewaarde. Het plan om het oorspronkelijke kasteel opnieuw op te bouwen, werd nooit uitgevoerd.

Familiestukken

Het familiearchief kwam in handen van Marie de Vinck, een achterkleindochter van Jules-Ferdinand de Vinck, en tevens de moeder en schoonmoeder van de schenkers. Het stadsarchief zal de stukken onderbrengen in een fonds ‘Baron de Vinck’. Zo blijft het archief van deze familie, die de geschiedenis van onze regio vanaf de zeventiende tot de vroege twintigste eeuw sterk heeft bepaald, in optimale omstandigheden en in eigen streek bewaard.

Auteurs: 
Redactie