Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Ieper koopt werk van Louis Delbeke aan

Ieper koopt werk van Louis Delbeke aan

Nieuws
13/12/2018

Het gaat om het schilderij "Een gelofte onder de druïdeneik" dat begin volgend jaar zal worden opgehangen in het Yper Museum. Louis Delbeke was een bekende negentiende eeuwse kunstenaar die de vooroorlogse muurschilderingen maakte in de Lakenhalle. Hij werd in Poperinge geboren maar verhuisde als kind naar Ieper. Delbeke werd kunstschilder, volgde lessen aan de Ieperse Academie en kon met financiële steun van de stad verder studeren aan de Academies van Brussel en Antwerpen. Hij werd na zijn studies één van de meest merkwaardige figuren en kunstenaars van zijn tijd

Het werk, waar Ieper 9.000 euro voor heeft betaald, dateert uit 1867. Delbeke stelde dit schilderij tentoon op een grote jaarlijkse kunsttentoonstelling in Antwerpen. De organisatie kocht zijn werk aan en het doek verdween in een privé-collectie.

Schetsen

Op het schilderij zie je onze streken ten tijde van de Kelten: een jonge man en vrouw vraagt de druïde om hun pasgeboren twee kinderen te zegenen, zij brengen hiervoor offergaven aan. Voor het gedetailleerde schilderij maakte Delbeke vooraf enkele studies. De Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België bezitten twee van die tekeningen. Het Yper Museum heeft een schets ervan en is nu zeer blij om nu ook het afgewerkte schilderij te verwerven.

Auteurs: